Tom & Jans

Wij vonden het heerlijk om twee mensen te mogen ontmoeten die vijftig jaar met elkaar getrouwd zijn en al net zo lang samen in hetzelfde huis wonen. Tom & Jans hebben al die jaren hun liefde voor elkaar gekoesterd. Wij weten niet snel iets zeker, maar van deze mensen durven wij rustig te voorspellen dat ze dat voor de rest van hun leven blijven doen.

Tom: ‘Ik had tien jaar gevaren als Radio Officier op grote passagiersschepen waar ik verantwoordelijk was voor de communicatie en voor de goede werking van de navigatieapparatuur. Romantische relaties op zee waren altijd vluchtig. Met Jans voelde dat meteen anders.’

Jans: ‘Dat was bij mij net zo. Eerdere relaties waren veel oppervlakkiger dan met Tom. We wisten allebei dat dit écht was. Dat blijkt ook wel, want we zijn inmiddels vijftig jaar getrouwd.

Toen Tom in 2004 met pensioen ging, heeft hij eerst twee jaar het huis opgeknapt. Daarna ontstond er een soort leegte die we niet gewend waren. Bovendien kon Tom onmogelijk stilzitten, dus ik zei: “Ga alsjeblieft weer wat doen!”

Hoe doe je dat? Heel lang samen zijn in voor- en tegenspoed en de goede harmonie behouden? Doe inspiratie op met het verhaal en de foto’s van Tom & Jans in Love Spectrum. 

>>Bestel het boek! Je kunt kiezen uit de Nederlandse of Engelse editie.